Przepis na grenadynę. Syrop z granatów dla dorosłych


Grenadyna to syrop z granatu. Popularny dziś dodatek do koktajli znany jest z Francji, gdzie od lat trzydziestych dziewiętnastego wieku produkuje się go z powodzeniem. Wtedy grenadynę produkowano na potrzeby wykonywania napojów dla dzieci i kobiet. Z jakim niesmakiem patrzyli Francuzi na mężczyzn, dysydentów rosyjskich pijących napoje z grenadyną.

Ciemne karty historii grenadyny

W pewnym momencie historii większość producentów zdecydowała, że prawdziwy sok z granatów nie pasuje do koncepcji masowej produkcji i zastąpili go syropem kukurydzianym zabarwionym barwnikiem spożywczym E129 i E133. Powodem niechlubnej rewolucji były garbniki, które przedostają się do soku ze skórki i psują smak zawartością garbników. Usuwanie otoczki jest pracochłonne i w masowej produkcji używano całych owoców. Optymalizacja procesów technologicznych i walka o klienta sprawiły, że producenci dobrej jakości soku przestali być konkurencyjni.

Smak prawdziwej grenadyny

Prawdziwa grenadyna jest słodka, odrobinę cierpka, lekko kwaśna i bogata w smaki, które czerpie nie tylko z soku z granatów, ale także z wody pomarańczowej, a także melasy z granatów.

Dorosła grenadyna

Jest to składnik prawdziwie „dorosłych” koktajli, które w czasach „Złotej Ery koktajlowej” zainspirowały ludzi do tworzenia wspaniałych napojów mieszanych z ekstraktem z granatów.

Potem grenadyna stała się obowiązkowym elementem wielu klasycznych koktajli, takich jak Mary Pickford, El Presidente, Jack Rose, Bacardi, Clover Club i wielu innych.

Tequila seinraise bez Grenadyny? To niemożliwe!

DIY Grenadine – syrop z granatów własnymi rękami

Przygotowanie domowej roboty grenadyny jest łatwe, a pod względem jakości nie gorsze od produktów markowych. Ponadto, przygotowując ją w domu, zawsze możesz kontrolować smak.

Wiele domowych przepisów na grenadynę posiada jednak pewne mankamenty. Pierwszy z nich: niewłaściwy kolor. Grenadyna wtedy jest brązowa lub bladoróżowa. Kwestię właściwego koloru można rozwiązać odpowiednim czasem gotowania. Syrop należy podgrzewać do temperatury 70 stopni Celsjusza, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Drugi problem: mało dokładne oddzielenie skórki od miąższu.

Tu najlepiej do wyciśnięcia soku z granatów najlepiej użyć sokowirówki do cytrusów.

Grenadyna dostępna jest w ofercie Gastrosilesia.pl.