Wycieczka do Sandomierza – zabytki, atrakcje, jedzenie


Sandomierz to jedno z bardzo popularnych miast w Polsce, do którego co roku zjeżdża się wielu turystów. Znane jest z zachwycających zabytków dokumentujących jego wielowiekową historię, lecz również z imprez kulturalnych. To tutaj kręcono serial „Ojciec Mateusz”. Co warto zobaczyć w Sandomierzu?

Sandomierz – atrakcje turystyczne

Miasto Sandomierz liczy sobie już wiele wieków. Niegdyś było jednym z najważniejszych miast Rzeczypospolitej Obojga Narodów, które obecnie zachwyca wspaniałymi zabytkami pochodzącymi już z okresu średniowiecznego.

Najwięcej atrakcji czeka na turystów w rejonie historycznego rynku, który razem z okolicznymi zabudowaniami tworzy objęty ochroną zespół urbanistyczno-architektoniczny. Na szczególną uwagę zasługują ratusz, kamieniczki, Zamek Królewski, gdzie obecnie działa muzeum, a także jezuickie Collegium Gostomianum, Brama Opatowska, Dom Długosza czy romański Kościół św. Jakuba. Ciekawa propozycja to nowa trasa Podziemia Sandomierza.

Zachwycają też okolice, a dokładnie wąwozy lessowe położone przy Sandomierzu. Najbardziej zanany to Wąwóz św. Królowej Jadwigi. Można wybrać się także na rejs po Wiśle.

Sandomierz – wydarzenia

W Sandomierzu cały czas dzieje się coś ciekawego. Wydarzenia dla siebie mogą znaleźć tutaj wielbiciele muzyki, sztuki, ale również aktywnego spędzania wolnego czasu.

Na szczególną uwagę zasługują odbywające się w sezonie letnim Dni Sandomierza, Sandomierskie Wieczory Organowe, Festiwal Filmów i Spotkań Niezwykłych, a to jedynie parę propozycji.

Sandomierz – restauracje

Odwiedzający to miejsce nie mogą także zapominać o tradycjach kulinarnych regionu – restauracje w Sandomierzu to najlepsze miejsce, aby posmakować w kuchni świętokrzyskiej, która zachwyca swoimi unikatowymi daniami.

Wśród najbardziej popularnych propozycji w restauracjach w Sandomierzu znajdują się między innymi zalewajka świętokrzyska – zupa na bazie żuru z ziemniakami, boczkiem, zabielana śmietaną, pokrzywianka przygotowywana z pokrzyw, kugiel – babka ziemniaczana z mięsem, kluski ziemniaczane prazoki czy parzybroda – zupa z kapusty. Dania regionalne bazują tu przede wszystkim na swojskich produktach – ziemniakach, kaszach, kapuście, mięsach, na mleku i śmietanie.

Poza tradycyjnymi daniami restauracje w Sandomierzu mogą zaoferować także szeroką gamę innych propozycji, między innymi popularne dania kuchni europejskiej – pizzę i makarony po włosku, burgery w wersji mięsnej i wegetariańskiej, pyszne zapiekanki czy dania kuchni polskiej jak pierogi. W restauracjach w Sandomierzu każdy może najeść się do syta.