Dieta bałtycka – co jeść?


Dieta to popularne słowo wśród osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę i zdrowie. Ilość dostępnych diet jest duża, każdy może znaleźć coś dla siebie.
Według naukowców najzdrowszą dietą jest ta związana ze strefą klimatyczną, którą zamieszkujemy.

Najlepsza dieta dla Polaków

Polska znajduje się w umiarkowanej strefie klimatycznej, leży u wybrzeży Morza Bałtyckiego. Dla Polaków najlepsza będzie dieta bałtycka. Opiera się ona na diecie skandynawskiej uznanej za jedną z najzdrowszych.

Dieta bałtycka, inaczej nazywana dietą długowieczności pozwala zachować odpowiednią sylwetkę i kondycję organizmu, poprawia odporność oraz przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym.

Podstawy diety bałtyckiej

Podstawowe produkty diety są dostępne dla każdego, dlatego prosto przejść na dietę bałtycką.
Jabłka czy gruszki to owoce, którymi zajadamy się od najmłodszych lat, są one dostępne w każdym sklepie. Warto pamiętać, aby owce spożywać maksymalnie dwa razy na dzień, ponieważ zawierają dużo cukrów.

Marchew, pietruszka, buraki, ogórki i kapusta najlepiej, gdyby pochodziły z przydomowego ogródka lub gospodarstwa ekologicznego, takie produkty są zdrowsze.
Źródłem białka w diecie są ryby. Od momentu złowienia do ich zjedzenia powinno minąć jak najmniej czasu, wtedy produkty mają najwięcej wartości.
Produkty pełnoziarniste takie jak pieczywo przyśpieszają metabolizm, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Na końcu warto wspomnieć o aldze japońskiej nazywanej superfoods. To produkt, który zawiera dużo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Chlorella, bo tak się ją nazywa, najczęściej dodawana jest do zielonych koktajli.

Przykładowy jadłospis

Jak każda dieta tak również dieta bałtycka składa się z odpowiednio dobranego jadłospisu. W menu nie może zabraknąć wyżej opisanych produktów, które stanowią podstawę diety.

Duszone warzywa z oliwą z oliwek oraz cytryną, grzanka skropiona oliwą oraz zielona sałata z rukoli to pomysł na pełnowartościowe śniadanie. Drugie śniadanie to zakwas z buraka oraz koktajl z selera naciowego, awokado, jagód i chlorelli. Na obiad poleca się grillowany łosoś wcześniej marynowany w ziołach z gotowanym ryżem. Na podwieczorek można zjeść jagody. Koktajl mocy idealnie sprawdzi się na kolacje, jest zrobiony z jabłek, awokado, imbiru i nasion chia.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra