Granita to deser, który przywędrował do naszego kraju z Włoch, a dokładnie z Sycylii. Powstał on na bazie naturalnie wyciskanych soków z owoców. Jest to więc deser zdrowy i na pewno bardzo orzeźwiający w upalne, letnie dni. U nas został on nieco zmodyfikowany, nikt nie wyciska soków do jego wykonania, a raczej używa się kolorowych, owocowych syropów. Do wykonania takich napojów wykorzystuje się specjalne urządzenia granitory, które są tym samym, co każda maszyna do sorbetów.
Granita a sorbet
W zasadzie granita różni się od sorbetu swoją konsystencją. Pierwszy deser jest puszysty i je się go łyżkami, granitę się pije. Jednak i jedno i drugie można zrobić w granitorze. Smak i kolor deseru uzależniony jest od jego składników, a co podamy, to już tylko zależne jest od naszej wyobraźni i kreatywności. Desery mogą być czerwone w wyniku owoców i syropów truskawkowych czy malinowych, zielone przez jabłko, limonkę lub miętę, pomarańczowe przez pomarańczę lub mandarynkę, brązowe, dzięki kawie lub napojowi kola. Smaków granity jest wiele i wiele może być ich kombinacji. Dlatego uważa się, że lepiej jest kupić maszynę trzykomorową, ponieważ wtedy jest bardzo dużo kombinacji i możliwości zrobienia smacznego deseru.
Maszyna do sorbetów
Granitory to inaczej maszyny do sorbetów. Działanie takiego urządzenia jest proste i nieskomplikowane. Wymaga jedynie podłączenia go do prądu, załadowania odpowiednich składników i wciśnięcia paru guziczków.Maszyna może posiadać jeden pojemnik na deser, dwa lub trzy. Ich pojemność może wynosić 12 litrów lub tylko 5 litrów. Działanie polega na systemie mieszania z przekładnią magnetyczną. Każda maszyna posiada termostat, który umożliwia dostosowanie temperatury i poziomu mrożenia do danych potrzeb. Fakt, jaki deser z takiego granitora zostanie wydany, zależy już tylko od wyobraźni osoby, która maszynę obsługuje. Dodać też trzeba, że pojemniki do mieszania mają podświetlane pokrywy, przez co nawet w nocy widać, jak przygotowywany jest sorbet lub granita.
Charakterystyka maszyny
Granitory mają bardzo ciekawy design, przez co ładnie się prezentują. Spektakularnie kręcą granitę i sorbet oraz w bardzo estetyczny sposób, przy ich pomocy, desery są wydawane. Każda taka maszyna jest obudowana konstrukcją z blachy stalowej, a najbardziej dekoracyjnym ich elementem są pojemniki, służące do kręcenia. Przez fakt, że są one podświetlane, przeźroczyste dokładnie widać, jak mieszają się w nich kolorowe substancje.