Suszone warzywa – wszystko, co musisz wiedzieć!


O tym, ze warzywa są zdrowe, wie praktycznie każdy z nas. Jednak czy wiemy także, że warzywa mogą występować w postaci suszonej? Jakie wówczas mają zalety? Co je charakteryzuje? Do czego w zasadzie się je stosuje? Odpowiedź na te wszystkie pytania będzie znajdowała się poniżej…

Co to są suszone warzywa?

Na początek warto w ogóle powiedzieć, o co chodzi z tymi suszonymi warzywami. Otóż ich nazwa naprawdę bardzo dokładnie oddaje to, czym one są – a są to ni mniej ni więcej tylko właśnie warzywa, które są wysuszone.

Czy każde warzywo da się ususzyć? Zasadniczo tak, choć oczywiście w przypadku bardziej mięsistych warzyw będzie to nieco większy problem niż ususzenie korzeni, jakim jest przykładowo marchew czy seler.

Jakie zalety mają warzywa suszone ?

Pytanie jednak pojawia się dość zasadnicze, a mianowicie, po co w zasadzie suszyć takie warzywa? Otóż warto podkreślić, że suszone warzywa zatrzymują praktycznie 100 procent składników odżywczych i minerałów – nie tracą nic w procesie suszenia.

Oznacza to, że dodając takie suszone warzywa do jakiejś potrawy, otrzymujemy tak naprawdę bombę witaminową – w końcu warzywa w postaci suszonej zajmują całkiem mało miejsca, a dodatkowo trzeba tu wspomnieć o tym, że stosowanie ich jako przyprawy świetnie wzbogaca smak potraw.

Jak stosować warzywa suszone?

Zasadniczo stosuje się je jako przyprawę – praktycznie do wszystkiego. Takie suszone warzywa absolutnie fenomenalnie sprawdzają się jako dodatek do zup, pieczeni, sosów…

Pomysłów jest tutaj naprawdę bardzo wiele. Wszystko tak naprawdę także zależy od tego, jakie warzywa były suszone. wiadomo – suszony czosnek nie będzie pasował do tych samych potraw, co suszony burak czy seler.

Jak suszyć warzywa?

Najciekawsze jest tutaj to, że można takie suszone warzywa wykonać w pełni samodzielnie! Pierwszym sposobem jest zakup specjalnej suszarki do warzyw. Jest to wydatek około 100 zł, jednak można suszyć tam praktycznie wszystko.

Oczywiście, można także spróbować sposobu babć i suszyć na słońcu. Warto podkreślić, że latem, takie warzywa z ogródka suszone w upalnym słońcu naprawdę nabywają przepięknego aromatu i smaku – warto zatem spróbować tej metody. Dodatkowo można wówczas wysuszyć różne zioła!

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A.