Mnóstwo osób ceni sobie wartość niektórych posiłków. Do produktów bardzo cenionych i tych bezapelacyjnie uznanych za zdrowe należą warzywa i owoce. Możemy spożywać je na mnóstwo sposobów. Niektórzy gotują je, inni smażą, a jeszcze inni spożywają w postaci surowej. W sklepach możemy kupić gotowe mieszanki suszonych lub mrożonych warzyw.
Mrożenie czy suszenie
Wielu z nas ceni sobie wygodę mieszanek mrożonych ze względu na fakt, że mogą przygotować z nich zupy czy przygotować inny posiłek. Jednak dużą konkurencję dla mrożonek stanowi suszenie warzyw, ze względu na to, że zachowują się wszystkie cenne wartości odżywcze, ponieważ zostaje odparowana tylko woda. Suszenie może przebiegać na dwa sposoby:
1. W warunkach domowych na rozłożonym stole w miejscu suchym i ciepłym
2. W suszarce na prąd Wysuszone w ten sposób warzywa mogą być zapakowane do papierowych torebek, podpisane i w ten sposób przechowywane przez bardzo długi czas, znacznie dłuższy od warzyw mrożonych.
Przygotowanie do suszenia
Decydując się na suszenie w domu, warto pamiętać o tym, żeby uprzednio pokroić warzywa na małe kawałki, dzięki temu wysuszą się one znacznie szybciej niż gdybyśmy pokroili je na kawałki większe. Dobrze jest wystawić je na działanie promieni słonecznych. W ten sposób możemy przygotować marchewkę, pietruszkę, seler, a także inne warzywa.
Niektórzy preferują suszenie warzyw i owoców w suszarce podłączonej do prądu, gdyż zajmuje niewiele miejsca. Można ją kupić w niewysokiej cenie, nie zużywa zbyt wiele prądu, a po włączeniu jej na noc rano będziemy już mieli ususzone produkty.
Do jakich potraw dodawać suszone warzywa?
Ze względu na ich esencjonalny smak można dodawać je do wielu potraw. Niektórzy są zwolennikami dodawania takich warzyw do sosów, stanowi to zarazem zagęszczenie sosu, jak i jego przyprawę. Inni lubią dodać je do zupy. To kwestia osobistych preferencji i upodobań oraz sposobu gotowania do jakiego przywykliśmy.
Dobrze jest posiadać w domu suszone warzywa ze względu na ich uniwersalny charakter i na to, że dobrze wpisują się w mnóstwo potraw, będą znakomitym dopełnieniem banalnego dania. Dodają nie tylko aromatu, ale również wartości odżywczych. To szczególnie wygodne zimą, kiedy możemy otworzyć torebkę samodzielnie przygotowanych warzyw. Jeśli jednak nie chcemy poświęcać czasu na ich przygotowywanie, w sklepach znajdziemy gotowe suszone mieszanki.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.