Domowe przetwory to w okresie zimowym zdrowa i smaczna alternatywa dla mrożonek lub warzyw i owoców pochodzących z zagranicy. Przede wszystkim zjadamy to, co nasze i lokalne. Obecnie przetwórstwo owocowo warzywne to bardzo różnorodna i coraz lepsza jakościowo oferta.
Tradycyjne ogórki i nie tylko
Przetwórstwo owocowo warzywne wielu osobom kojarzy się z sezonem ogórkowym w okresie letnim. I jest to słuszne skojarzenie, bo jedną z ponadczasowych propozycji, jakie oferują zakłady produkujące przetwory owocowo warzywne, są ogórki w bardzo różnych wydaniach. Najbardziej klasyczna propozycja to oczywiście tradycyjne kiszone oraz korniszony, które można zjadać samodzielnie, a także traktować jako dodatek do różnorodnych potraw.
Wielbiciele ogórków ucieszą się na pewno z tego, że obecnie oferta na te przysmaki jest zdecydowanie szersza. Można smakować ogórki na ostro z chili, w zalewie słodko-kwaśniej z dodatkiem miodu czy nawet z pieprzem. Tego rodzaju pikle to prawdziwe rarytasy, które ze sklepowych półek znikają w okamgnieniu i są urozmaiceniem na polskich stołach.
Sałatki z warzyw, dżemy i kompoty
W ofercie przetwórstwa owocowo warzywnego nie brakuje także różnorodnych sałatek. Ich komponenty są bardzo różne. Oprócz kapusty pojawiają się takie warzywa jak pomidory, ogórki, marchew, papryka, buraczki, kukurydza, cebula, czosnek, a nawet szparagi. Produkowane są one w sezonie, więc w czasie gdy jarzyny są najzdrowsze, ponieważ dojrzewają w pełnym słońcu.
Przetwórstwo owocowo warzywne to także smaczne kompoty, dżemy i konfitury z sezonowych owoców z polskich lasów, pól i sadów. Zamknięte w słoiczkach nie tylko wyśmienicie smakują, ale również prezentują na sklepowych półkach.
Wysoka jakość produktów i sprawdzone receptury
Do produkcji tych wyjątkowych przetworów stosuje się sezonowe warzywa i owoce, które latem są po prostu najpyszniejsze i najzdrowsze.
Wyjątkowy smak przetwory zawdzięczają także naturalnym dodatkom oraz recepturom, które w małych, lokalnych przetwórniach przekazywane są z pokolenia na pokolenie.