O suszonych warzywach słów kilka


Organizując wystawną kolację, z pewnością pragniesz przygotować dla swoich gości wyjątkowe potrawy. Niezależnie od tego, czy planujesz ująć ich kubki smakowe przystawkami, czy podbić ich podniebienia daniem głównym, możesz pokusić się o wykorzystanie nowych pomysłów, wobec których nikt nie pozostanie obojętny.

Trochę słońca dla każdego, czyli o miłości do suszonych warzyw

Ogromną popularnością cieszy się wśród kulinarnych odkrywców kuchnia śródziemnomorska. Smaki rodem z Włoch i Grecji to niezastąpieni goście na każdym stole, na którym stawia się potrawy smaczne i zdrowe. Wie o tym z pewnością każdy producent suszonych warzyw, gdyż ich dostępność na polskim rynku jest coraz wyższa.

Miłość do suszonych warzyw jest w pełni zrozumiała dla wszystkich tych, którzy rozkoszują się smakiem oliwy i aromatycznych przypraw. Połączenie ich we właściwych proporcjach to tajemnica każdego, kto zajmuje się produkcją tego rodzaju przysmaków.

Przyprawione suszonymi warzywami

Jeśli jesteśmy ciekawi, w jaki sposób możemy wykorzystać suszone warzywa, wystarczy przyjrzeć się formie, w jakiej są na rynku dostępne. Producent suszonych warzyw bowiem oferuje nie tylko pozycje zatopione w oliwie, ale też jako sproszkowaną przyprawę.

Suszone pomidory z bazylią świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, natka pietruszki wzbogaci smak mięs i zup. O tym, jak wykorzystać suszone grzyby, nie trzeba chyba nikomu mówić. Na stole w każdym domu gości przecież zupa grzybowa, krokiety z nadzieniem, o pierogach już nawet nie wspominając.

Oryginalne w swojej prostocie

Ciekawym pomysłem, zawsze spotykającym się z uznaniem degustatorów, jest wykorzystanie suszonych warzyw jako dodatku do kanapek bankietowych. Nic też w tym dziwnego. O ileż atrakcyjniej od tradycyjnego plastra pomidora wygląda ciemnoczerwona, muśnięta słońcem skórka, pokryta warstwą przesiąkniętej aromatem ziół oliwy. niby to samo, a jednak zupełnie co innego.

Suszone warzywa to też idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek. Ich konsystencja, smak i aromat sprawiają, że nie tylko ma się ochotę na więcej. Każdy kęs staje się wyjątkowym doznaniem, którego nie sposób sobie odmówić. A co w tym wszystkim najlepsze – to nadal warzywa, czyli coś, co zdecydowanie powinno znajdować się w diecie każdego.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..