Susz warzywny jest nie tylko doskonałym dodatkiem do dań ze względu na swoje walory smakowe, ale również posiada ciekawe właściwości prozdrowotne. O tym, gdzie można wykorzystać susz i jakie są jego cechy można dowiedzieć się z poniższego tekstu.
Czym jest susz warzywny?
Jak łatwo się domyślić, najprostsza definicja to taka, iż jest to mieszanka ususzonych warzyw, które są podzielone na mniejsze kawałki. Może przybierać formę plasterków, które łatwo dodać na przykład do zup, ale może również mieć wygląd podobny do pieprzu ziołowego. To, na jaką postać suszu się zdecydujemy zależy tylko i wyłącznie od nas.
Pierwszym krokiem jaki należy wykonać, by przygotować susz, jest pokrojenie ulubionych warzyw na cienkie plasterki. Im będą cieńsze, tym szybciej ulegną wysuszeniu. Jest to przydatna informacja, jeśli zależy nam na czasie stworzenia suszu. Dodatkowo, czas potrzebny na dokładne ususzenie warzyw uzależniony jest też od zawartości wody w produktach, nasłonecznienia miejsca, w którym suszy się warzywa oraz panującej temperatury. Przygotowane warzywa należy wyłożyć na papier i odstawić w dogodne do schnięcia miejsce.
Zastosowanie suszu warzywnego.
Susz warzywny może przydać się praktycznie w każdym aspekcie kuchennych eksperymentów. Jak zostało wspomniane, ususzone plasterki świetnie podbiją smak zup i sosów. Z kolei susz warzywny w postaci przypominającej pieprz nada się do przyprawienia mięsa oraz dań makaronowych.
Jeśli mamy ochotę przyprawić nasze posiłki suszem warzywnym, ale mamy problem ze znalezieniem czasu na jego przygotowanie, na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy pozycję suszu warzywnego. Należy jednak patrzeć na składy produktów, gdyż można napotkać pozycje ze sporą zawartością soli i konserwantów.
Właściwości prozdrowotne.
Choć ususzone warzywa posiadają mniej składników odżywczych niż surowe produkty, nie są całkowicie ich pozbawione, a co więcej nadrabiają innymi funkcjami. Opisywany susz warzywny jest świetnym źródłem błonnika, który pełni niezbędną rolę w procesie odchudzania. Jednak równocześnie z wysoką zawartością błonnika idzie wysoka kaloryczność, dlatego jeśli jesteśmy na redukcji, warto skrupulatnie wliczać w dzienną kaloryczność wspomniany susz warzywny.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..