Słodkości są uwielbiane przez małych i dużych. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez jakiegoś słodkiego przysmaku w ustach. Choć obecnie rynek jest pełen nowości, klasyczne, dobrze znane smaki cieszą się największą popularnością. Wśród uniwersalnych i ponadczasowych słodyczy na pierwsze miejsce zdecydowanie wysuwa się tradycyjna krówka.
Krówka cukierki dobre w każdym czasie
Do Polski krówki przywędrowały w 1921 roku. Recepturę prosto z Żytomierza na Wołyniu przywiózł Feliks Pomorski, który założył cukiernię w Poznaniu. W latach międzywojennych doceniane w smaku Krówki producent musiał przenieść do Milanówka. W trudnych czasach Peerelu krówki nie straciły na wartości. Nadal chętnie się nimi raczono. Fenomen rozciągliwych cukierków trwa do dziś. Sądząc po tym, jak wielu wielbicieli mają w różnych czasach krówki producent będzie miał zawsze pełne ręce roboty.
Skład i konsystencja krówki
Przepis na tradycyjne krówki zachował się w niezmienionej formie praktycznie przez sto lat. Oczywiście Obecnie w wytwórniach słodyczy tworzy się także alternatywne wersje dobrze znanych ciągutek, jednak wciąż najbardziej lubiane są cukierki w podstawowej wersji. Przepis na krówki jest dosyć prosty. Do ich wyrobu używa się cukru, mąki oraz masła. Kreatywni twórcy krówek dodają również sezam, kakao, wanilię czy masło orzechowe. Świeże krówki mają rozciągliwą konsystencję i mogą przyklejać się do podniebienia. Cukierki, które trochę poleżą są bardziej kruche w środku, gdyż krystalizuje się w nich cukier. Krówki można zjadać bezpośrednio lub roztapiać je i używać jako dodatku do ciast, oraz deserów.
Krówka cukierki dla całej rodziny
Krówkami zajadali się już nasi dziadkowie. Większość dzieci to właśnie od nich otrzymało pierwszą w życiu krówkę. Smaki zapamiętane z dzieciństwa wiążą się ze szczególnym sentymentem. Poszukujemy ich także w dorosłym życiu. Dziś można spróbować krówek z makiem, z nutą wanilii, z cynamonem bądź syropem klonowym. Każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Cukierki można wykorzystać twórczo do domowych wypieków. Dzięki temu będą się nimi delektować wszyscy domownicy a także ich goście. Krówka jest dowodem na to, że to, co dobre, nigdy się nie starzeje i nie przedawnia.