Kilka pomysłów na smaczne przetwory z buraków


Jak cieszyć się smakiem buraków przez cały rok? Idealnym rozwiązaniem będą przygotowane w sezonie przetwory. Posłużą jako baza do surówek i zup, idealnie nadadzą się na zdrową przekąskę na przyjęciu w gronie rodziny i przyjaciół. Oto kilka pomysłów na smaczne przetwory z czerwonych buraków.

Dlaczego warto jeść buraki?

Czerwone buraki to element od wieków obecny w polskiej kuchni. Stanowi bazę wielu tradycyjnych przepisów, jak dodawane do ziemniaków i mięsa tarte buraki, czy aromatyczny barszcz serwowany zgodnie ze zwyczajem w wigilię świąt Bożego Narodzenia. Buraki mimo że niepozorne, mają liczne właściwości prozdrowone.

Ich ogromnym atutem jest duża dawka żelaza i kwasu foliowego – oba te pierwiastki odgrywają kluczową rolę w procesach krwiotwórczych. Spożywanie buraków to naturalne lekarstwo przeciwko anemii, a także działanie profilaktyczne chorób serca i układu krążenia. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość przeciwutleniaczy, warzywa te są polecane cukrzykom, osobom, które zmagają się z wysokim poziomem złego cholesterolu, a także w profilaktyce nowotworów.

Jak podawać buraki, by zachować ich właściwości zdrowotne?

Żeby w pełni skorzystać z walorów smakowych i zdrowotych buraków, warto zadbać o proces ich przygotowania. To warzywa, które można podawać na różne sposoby, nie tracąc przy tym cennych witamin i minerałówCzerwone buraki nadają się do spożywania na świeżo – zwłaszcza w formie soku. W sezonie można je ugotować i podawać jako dodatek do obiadu albo w formie barszczu.A żeby ich smak cieszył przez cały rok, warto wkorzystać pomysły na przetwory z buraków – zwłaszcza buraki kiszone są niezwykle korzystne dla ludzkiej flory bakteryjnej.

Pomysł na przetwory z buraków – wiele możliwości

Jakie słoiki przygotować z buraków? Pomysł na przetwory z buraków można znaleźć w książkach kucharskich, na kulinarnych blogach, w programach o gotowaniu.Te podstawowe to buraki w zalewie, tarte gotowane buraki czy buraczki kiszone obfitujące w witaminy i prozdrowone bakterie. Wszystkie doskonale nadają się jako przekąska albo dodatek do innych dań. Równie popularne są sałatki na bazie buraków – gotowane buraki z towarzystwie cukini, marchewki albo papryki doskonale smakują i są cennym źródłem żelaza oraz wspomagającej jego przyswajanie witaminy C. Jeszcze inny pomysł na przetwory z buraków to soki – z samych buraków lub z buraków z dodatkiem innych warzyw lub owoców. Smaczne i bogate w witaminy.