Jesienny smak w słoiku


Sezonowe warzywa i owoce to uczta dla ciała i ducha. Każda pora ma jakieś charakterystyczne przysmaki. Większość produktów dostępnych jest cały rok w supermarketach. Jednak w sezonie, warzywa i owoce mają najlepszy, najpełniejszy smak.

Dynie, gruszki, śliwki i… grzyby!

Smak jesieni z pewnością kojarzy się z dynią. Pełnie smaku osiągają w tym czasie także gruszki czy śliwki. Wszystkie tego typu dobra można zamknąć w słoiku i cieszyć się ich smakiem, kiedy ziemia schowa się pod śnieżnobiałą pokrywą.

Jest jeszcze jedna grupa, która bezdyskusyjnie kojarzy się z piękną, złota jesienią… To grzyby! Mimo tego, że sezon na grzyby zaczyna się już latem, to właśnie na jesień w polskich lasach jest ich prawdziwy wysyp.

Nasze rodzime lasy są pełne bogactw natury. Należy wiedzieć jak z tych darów korzystać. Poza masą smacznych grzybów można znaleźć ich trujące odpowiedniki.

Grzybowe różności

Grzyby można przygotować na kilka sposobów. Każdy z nich ma w sobie coś wyjątkowego. Pierwszym co przychodzi na myśl jest tradycyjna zupa grzybowa.Należy pamiętać, że nie wszystkie grzyby dobrze sprawdzają się w zupie. Warto użyć borowików lub podgrzybków.

Inne sposoby to suszenie, marynowanie lub pieczenie.

Grzybów jest wiele, warto rozeznać się jak najlepiej przyrządzać dany ich rodzaj. Jednym z najsmaczniejszych grzybów w polskich lasach jest rydz. A najlepszym sposobem na przechowanie go jest zamarynowanie rydza. Ten pyszny dar lasu świetnie smakuje podsmażany, jednak nie nadaje się do suszenia. Rydze marynowane to przysmaki, które goszcząc na domowym stole z pewnością przepełnią go jesiennym smakiem.

Jesienne rydze przez cały rok

Marynowanie rydzów nie jest zbyt skomplikowane. Jeżeli Pani domu nie ma doświadczenia w słoikowej kuchni to jest to najlepszy wybór na start.

Zalewa octowa w jakiej są rydze marynowane świetnie wpływa na te grzyby. Sprawia, że ich naturalny korzenny smak jest bardziej wyrazisty a wszelka gorycz zanika. Atutem słoików jest możliwość długiego przechowywania. Dzięki temu o każdej porze można otworzyć wek i cieszyć się ich smakiem. Są świetne jako zagryzka na imprezie, jako surówka czy dodatek do kanapki.

Zatem bierzmy składniki na zalewę w dłoń! Są one bardzo proste i zazwyczaj czekają gdzieś w kuchennych półkach. Potrzebny będzie ocet, woda, cebula, cukier i kilka przypraw. Dodajesz je pewnie do każdej zupy! Kuleczki ziela angielskiego i liście laurowe to także składniki do marynaty. Pochwal się przed rodziną i znajomymi w sylwestra! Zaskocz pysznymi rydzami marynowanymi wprost z domowej spiżarki!