Owoce bogate są w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwiększają jego odporność, mają właściwości prozdrowotne. Większość z nich jest sezonowa, ale niektóre, jak granat dostępna jest przez cały rok i w każdej chwili można przygotować z niego wartościowy sok.
Właściwości zdrowotne granatu
Granat to krzew powszechnie rosnący na terenie państw śródziemnomorskich. Jego owoce zawierają wiele cennych składników, wśród nich liczne polifenole, które opóźniają proces starzenia się komórek. Poza tym granaty zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, D, E. Z minerałów znajdziemy w granacie fosfor, magnez, wapń oraz żelazo.
Sok z granatu zwiększa odporność organizmu, ryzyko zachorowania na nowotwory. Poprawia napięcie mięśniowe, łagodzi burzę hormonalną u kobiet. Obniża poziom cholesterolu oraz poziom ciśnienia we krwi.
Sok z grantu można bez problemu kupić w sklepie, ale należy zwrócić uwagę na jego skład oraz datę ważności. Właściwości zdrowotne ma tylko sok z granatów bez dodatku innych owoców oraz środków konserwujących. Sok powinien mieć krótką datę ważności.
Jak przygotować samodzielnie grenadynę?
Grenadyna to popularna nazwa soku z granatu, a właściwie gęstego syropu. Przygotowanie grenadyny w domu daje pewność, że poza cukrem nie zawiera on żadnych innych dodatków.
Sok najlepiej jest przygotowywać na bieżąco, ponieważ pod wpływem pasteryzacji traci swoje właściwości. Nie ma z tym żadnego problemu, ponieważ granty dostępne są przez cały rok. Sok w lodówce może być przechowywany przez miesiąc, a z kilkoma kroplami cytryny przez dwa miesiące.
Z kilku granatów trzeba wyciągnąć pestki i wycisnąć z nich sok. Można to zrobić za pomocą wyciskarki do cytrusów lub ręcznie zgniatając pestki. Do soku należy dodać taką samą ilość cukru i gotować przez 10 minut, następnie należy go przecedzić i zlać do butelki.
Zastosowanie grenadyny
Grenadyna posiada piękny rubinowy kolor oraz egzotyczny słodko-kwaśny smak. To właśnie te walory decydują o szerokim jej zastosowaniu. Jest bazą napojów orzeźwiających, dodaje się ją do lodów, kremów i innych deserów.
Grenadyna jednak przede wszystkim wykorzystywana jest przez barmanów do tworzenia różnego rodzaju drinków. Gęsta konsystencja sprawia, że powoli opada na dno szklanki z drinkiem tworząc bardzo różne wzory w zależności od umiejętności barmana.
Syrop grenadynę znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.