Szukając ochłody w gorący dzień, sięgamy po zimne i mrożone desery i napoje. Lemoniada, lody, zimna zielona herbata, piwo, sorbety, mrożone napoje. Rzadko kiedy zastanawiamy się skąd do nas przywędrowały i jaką mają historię. A szkoda, bo dzieje niektórych z nich sięgają bardzo odległych czasów i powstały w interesujących okolicznościach.
Granita – czym jest?
To deser pochodzący z Włoch, a dokładniej z Sycylii. Można do już spotkać na całym świecie, lecz zazwyczaj jest to po prostu zamrożona woda, cukier, barwniki oraz bardzo duże ilości konserwantów.
Tradycyjny deser sporządza się jedynie ze świeżych owoców lub świeżo wyciśniętego soku owocowego i rozrzedza się wodą z dodatkiem cukru. Granita bardzo częsta mylona i nazywana jest sorbetem. Otóż nie – granita to nie sorbet lodowy. Dzięki ziarnistej strukturze lodu, deser nie zawiera powietrza. Granitę podaje się w szklance i je łyżeczką, a wyspiarze zajadają się nią na śniadanie. Pyszny, orzeźwiający, chłodzący i sycący deser, w towarzystwie maślanej bułeczki to idealny początek dnia.
Granita – geneza
Choć Sycylijczycy bardzo się deserem szczycą i stanowi on ich dumę (mówią, że w przygotowanie oprócz lodu, kawy lub soków owocowych, wkłada się serce), rodowód granity przypisuje się Arabii. Istnieją także dowody, że i starożytni Grecy, Rzymianie, a także Chińczycy dla ochłody spożywali owoce zmieszane z lodem. Tak czy siak, żaden Włoch tego nie kupi. Granita jest ich i powstała ok. XVI wieku, kiedy Sycylię opanowała epidemia malarii i dżumy. Aby obniżyć gorączkę u chorych pacjentów, lekarze przepisywali (!) napoje schłodzone lodem. W aptece (kolejne zaskoczenie) były dostępne dwie wersje napojów:
– ubogim zapisywano napoje przyrządzone z wody, soku z cytryny i śniegu lub lodu,
– bogatym do powyższego składu dodawano cukru. Był to ówczesnych czasach drogi i ekskluzywny towar. Ktoś zapyta – skąd na prażonej słońcem wyspie brali lód? Otóż w tamtym czasie panowała mała epoka lodowcowa – często padał śnieg, a zbocza Etny pokrywał lód. Do jego pozyskiwania, znoszenia i przechowywania dedykowani byli specjalni pracownicy – nevari.
Granita niezwykły deser z niezwykłą historią – warto jej spróbować – czy to na słonecznej wyspie, czy komponując ją z naturalnych składników w domowym zaciszu (przepis można łatwo znaleźć w internecie).