Każdy z nas na pewno zgodzi się ze stwierdzeniem, że o sukcesie lodziarni w największej mierze decyduje to, jakie lody dostępne są w jej asortymencie. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na to, czy w menu można znaleźć nie tylko klasyczne propozycje, ale też bardziej oryginalne propozycje. Co więc warto serwować?
Menu lodziarni: lody typu włoskiego
Większość z nas letnie wyjścia do lodziarni kojarzy przede wszystkim z lodami z włoskiego. Mają one wiele zalet – zarówno z perspektywy klientów, jak i pracowników lokalu. Lody typu włoskiego doskonale smakują, a ich wygląd i sposób serwowania sprawiają, że są uwielbiane przez najmłodszych (i nie tylko). Obsługa doceni zaś prostą obsługę automatu i możliwość przygotowania ich z koncentratów.
To właśnie od jakości tych ostatnich zależy smak gotowych lodów i, co za tym idzie, ich popularność. Warto więc postawić na sprawdzone produkty przygotowywane z dobrych składników – kupimy je np. na stronie https://siorbet.pl/produkty/komponenty/.
Asortyment lodziarni: lody hawajskie i granita
Pod wspomnianym adresem możemy zamówić rzecz jasna nie tylko koncentraty do lodów włoskich. Dostępne są tam też komponenty pozwalające na przygotowanie różnych deserów mrożonych. Wśród nich jest granita – coraz popularniejszy produkt pochodzący z Sycylii, serwowany w postaci napoju z kruszonym lodem.
Nieco podobnym typem deseru są lody hawajskie. Powstają poprzez skrobanie kostek lodu, a powstałe w ten sposób płatki są lekkie i puszyste. Smak całego produktowi nadaje się w wyniku zmieszania płatków ze smakowym syropem. Szeroki wybór owocowych (choć nie tylko) smaków oraz charakterystyczna konsystencja sprawiają, że lody tego typu są coraz chętniej wybierane jako orzeźwiający deser w upalny dzień.
Menu lodziarni: mrożony jogurt i kawa
W polskich lodziarniach coraz większą popularnością cieszą się ponadto mrożone napoje, które lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Mogą to być zarówno sorbety do picia, jak i mrożony jogurt. Oba produkty pije się z zakrywanych kubków za pomocą słomki.
W ten sam sposób spożywana jest mrożona kawa. W ofercie dystrybutorów zaopatrzenia dla lodziarni znajdziemy zarówno koncentraty do przygotowania jej w wariancie klasycznym, jak i wersje bezkofeinowe. Te drugie doskonale sprawdzą się jako napój dla dzieci lub osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić zwykłej kawy. C