Suszenie, to znana praktycznie od zawsze metoda konserwowania żywności. Warzywa i owoce w formie suszu, dostać można praktycznie wszędzie. Susz można też zrobić samodzielnie. Jaka jest jego wartość i dlaczego warto go używać?
Kiedy sięgamy po suszone warzywa i owoce?
Trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek dietę pozbawioną zupełnie warzyw. A jednak poza sezonem nie wszystkie warzywa i owoce są dostępne. Wtedy właśnie warto sięgnąć po susz. Jakie są jego zalety?Dzięki pozbawieniu części jadalnej warzyw i owoców nadmiaru wody, łatwiej jest je przechowywać bez obawy o szybkie zepsucie. Suszone warzywa i owoce wytwarzane są z surowca, który został oczyszczony, a przede wszystkim starannie wyselekcjonowany. Dzięki temu używając suszu oszczędzamy po prostu czas. Dlatego właśnie po suszone owoce i warzywa sięgamy również w sezonie. W tej formie znajdują one również zastosowanie jako cenny składnik mieszanek przyprawowych.
Wady suszonych warzyw i owoców
Niestety, nawet przy zastosowaniu nowoczesnych technologii suszenia, proces ten nie jest całkowicie bezstratny. Susz ma najczęściej nieco inny kolor, zapach i smak, niż produkty świeże. Niektóre suszone owoce, na przykład morele, są ponadto bardziej kaloryczne. Dlatego właśnie kucharze często unikają stosowania suszu. Jeśli jednak nie mamy wyboru, suszone warzywa są na pewno zdrowsze niż sztuczne polepszacze smaku i zapachu.
Jak suszyć?
Nasi przodkowie suszyli żywność na słońcu, bądź w przewiewnych wiatach i na strychach. My mamy do dyspozycji co najmniej domowe piekarniki. Miłośnicy suszenia idą jednak zazwyczaj krok dalej – stosują specjalne suszarki na gorące powietrze. Ten ostatni sposób, pozwala na znacznie szybsze uzyskanie suszu przy jednoczesnym maksymalnym zachowaniu koloru i zapachu warzyw, owoców, grzybów i ziół poddawanych suszeniu. Mała suszarka domowa to niewielki wydatek, który może przynieść realne oszczędności. Dzięki zastosowaniu własnego suszu, oszczędzamy na jego zakupie, ale też mamy pewność, co do jakości surowca poddawanego suszeniu.Bez wątpienia warto stosować suszone warzywa i owoce w kuchni, bez względu na to, czy mając czas i odpowiednie urządzenia wysuszymy je sami, czy też skorzystamy z oferty sprawdzonego producenta.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..