Podgrzybki marynowane to niekwestionowany polski przysmak od setek lat. Połączenie aromatycznych młodych grzybków, octu oraz niezwykle wonnych przypraw tworzy ostro-słodką przekąskę idealną na przyjęcie, sylwestra czy imprezę urodzinową.
Jakie grzyby będą idealne?
Aby zrobić idealne Podgrzybki marynowane należy zebrać młode, jędrne i zdrowe podgrzybki. Podgrzybki charakteryzują się ciemnym kapeluszem (najczęściej brunatnym lub kasztanowo-brązowym), który z wiekiem może przybierać jaśniejszy odcień. Ich średnica może sięgać od 3 do 15 cm, ale do słoiczka najlepiej nadają się małe grzybki, które można marynować w całości.Zbierając podgrzybki należy upewnić się, że są one zdrowe i nie mają żadnych uszkodzeń spowodowanych przez ślimaki czy inne robaki. Nadgryzione grzyby nie nadają się do marynowania.
Jak zrobić podgrzybki marynowane?
Doskonały przepis na podgrzybki marynowane to kompozycja zaledwie kilku składników: podgotowanych grzybów, octu, wody, soli oraz przypraw: ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu i liścia laurowego.Grzyby wraz z cebulą należy lekko podgotować. W międzyczasie należy przygotować zalewę octową z podanych wyżej składników. Grzyby należy układać do wyparzonych słoiczków i wypełnić je jeszcze gorącą zalewą.
Jak podawać grzyby marynowane?
Grzyby marynowane są świetną przekąską, która uzupełni zimną płytę. Raczej nie stosuje się ich jako dodatek do mięs, sałat czy sosów.
Podgrzybki marynowane to niekwestionowany faworyt świątecznych stołów czy imprez imieninowych.