Prosty przepis na domowe krówki


Choć krówki cena jest na tyle niska, że każdy może dziś pozwolić sobie na ich zakup, to jednak te stworzone samodzielnie w domu dają więcej satysfakcji i zadowolenia. A nietrudno je zrobić. Tradycyjna receptura jest banalnie prosta, a i sam proces przygotowawczy nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności.

Zacznijmy od historii

Za odkrywcę i zarazem pierwszego polskiego producenta krówek uznaje się Feliksa Pomorskiego, czyli założyciela wytwórni „L.Pomorski i syn”. Firma powstała w 1921 roku. Mimo iż musiała przetrwać okres międzywojenny i czasy drugiej wojny światowej, zdołała utrzymać się na rynku, tyle że zmieniła się jej siedziba, którą przeniesiono do Milanówka.

Spory wpływ na popularność polskiej ciągutki miał jej skład. Od samego początku był prosty. Bazował na trzech składnikach – mleku, margarynie i cukrze, które nigdy nie były szczególnie trudno dostępne, nawet w czasach PRL-u. Z uwagi na tę prostotę krówki cena też bywała bardzo atrakcyjna, nawet w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Ludzie chętnie sięgali po te małe klejące się cukiereczki, by chociaż trochę osłodzić sobie ciężkie czasy.

Jak samodzielnie zrobić ciągutki?

Podstawą przepisu będą dokładnie te same trzy składniki, których używano już w 1921 roku – mleko, cukier oraz margaryna. Aby jednak zapewnić krówkom jeszcze lepszy smak, warto też dodać do nich cukier waniliowy. Dzięki temu nabiorą one fantastycznego aromatu, który doskonale rozbudzi zmysły.

Do wykonania ciągutek potrzebny będzie również garnek z nieprzypalającą się powłoką bądź większa patelnia. W wybranym naczyniu należy umieścić: dwie szklanki cukru, dwie szklanki mleka, pół zwykłej kostki margaryny oraz całą torebkę cukru waniliowego.

Składniki należy powoli podgrzewać na małym ogniu, aby krówka miała jednolitą konsystencję. Gdy masa osiągnie już gładką strukturę i delikatnie brązowy odcień, od razu należy przelać ją do formy na ciasto bądź brytfanki albo umieścić w głębokim talerzu. W takim naczyniu musi jeszcze chwilę ostygnąć. Dopiero gdy będzie chłodna i stwardnieje, można zacząć formować z niej cukierki. Każda krówka powinna mieć dokładnie ten sam kształt. Od razu po pokrojeniu można przejść do konsumpcji i cieszyć się smakiem domowych słodyczy.